Opis forum
elNino napisał:
Kilkanaście dni temu przyłapałem złodziei kradnących mi rower z garażu. Spłoszyłem ich, ale rower został. Dzisiaj w nocy zniknęły opony... Tylko ja mam pecha?
o kurcze, nieźle....
no to teraz napędziłeś mi stracha...
W kwestii kodu do domofonu - wystarczy zapytać AZ... Jest, prawdopodobnie na razie do każdej klatki taki sam, deweloper się takimi "głupotkami" nie zajmuje.
W kwestii zamykania drzwi do garażu (z klatki): jeśli uważacie, że to zagwarantuje bezpieczeństwo, to OK. Niemniej już w innym temacie napisałem, że nie sądzę... Dołoży mi się dodatkowy klucz do noszenia, ale w porządku. Ja się o swój samochód nie boję, nie trzymam także niczego obok niego, jednakże skoro większość się obawia, to zróbmy tak - niestety nie jesteśmy w stanie tego przypilnować. Nie każdy (z tego co wyczytałem) ma ten klucz, nie każdy czyta to Forum...
Pzdr.
Fajnie - gdyby każdy z mieszkańców miał dostęp na żywo do takiego monitoringu 24h przez internet. Technologia nie stanowi tutaj bariery - pytanie tylko czy istnieją firmy realizujące takie rozwiązania...
Weźmy chociażby coś takiego:
http://niebezpiecznik.pl/post/zmien-kam … nitoringu/
Kody do domofonów przyszły do mnie mailem w tym tygodniu. Zgłoście się do AZ po Wasze.
Co do kamer - proponuję wstrzymać się ze znacznymi kosztami i zamykać klatki, obserwować okolicę, wyganiać dzieciaki biegające po garażach. Po zakończeniu budowy 23A sporo nowych mieszkańców się pojawi - mam wrażenie, że będzie trochę bezpieczniej.
kamre napisał:
Fajnie - gdyby każdy z mieszkańców miał dostęp na żywo do takiego monitoringu 24h przez internet. Technologia nie stanowi tutaj bariery - pytanie tylko czy istnieją firmy realizujące takie rozwiązania...
Myślę, że realizują.
Moi znajomi mieszkający na Klinach mają taki bajer, że wizję z kamer osiedlowych oglądają sobie na odpowiednich kanałach w TV.
Leżysz na kanapie i przełączając kanały patrzysz sobie jak Ci się dziecko ładnie bawi w piaskownicy, lub jak sąsiad bajeruje sąsiadkę.
hehe.
Witam,
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem i zapewne najtańszym byłoby zatrudnienie przez administrację ochrony całodobowej. Bierzmy przykład z osiedli, które na prawdę poradziły sobie doskonale z tym problemem...np. chmieleniec. Co prawda ilość kamer mnie przeraża i wydaje mi się przesadzona, lecz punkty monitorningu to moim zdaniem pozytywna sprawa. Na skraju budynku, koło sklepu, znajduje się przecież lokal, który można by przekształcić na cele monitoringu. W każdej chwili można zgłosić ewentualne zdarzenie. Poza tym jest to doskonały czynnik odstraszający. Koszty miesięczne na utrzymanie takiego przedsięwzięcia, rozbite na mieszkańców bloków 23 i 23A zapewne byłyby znikome, a każdy czułby sie bezpieczniej i bardziej komfortowo. Jeżeli już teraz dzieją się dziwne rzeczy to zastanawiam się co będzie dalej.
Użytkownik
To miejsce było by idealne! Jestem za wprowadzeniem pomysłu w życie.