Nazwa forum

Opis forum

#1 2011-03-22 23:16:36

kwiatuszek

Użytkownik

Punktów :   

po zebraniu...

Ehhh, w życiu na tak źle zorganizowanym zebraniu nie byłam.... szkoda gadać.....kto był to wie. Pierwsze koty za płoty... następne musi być już lepsze, ale uwagi wyślę do organizatora;)

A tak swoją drogą nie bardzo rozumiem co w koncu z tą różnicą z wodą... chyba to jednak trzeba sprawdzić... i dlaczego mamy ją pokrywać proporcjonalnie do metrażu mieszkania a nie do liczby osób? Bo co z tego że mam mieszkanie 100 m jak jestem w nim sama i dlaczego mam płacić 10 razy tyle niż 6 osób z mieszkania o metrażu 10 m (przykład z metrażem z zebrania;).

Może też powinniśmy posprawdzać jakoś te nasze liczniki- bo że wszystkie fałszują na naszą niekorzyść to nie wierzę (bład pomiaru istnieje, ale z tego co pamietam to z równym prawdopodobieństwem w obie strony!)

Ach i jeszcze jedno... jak nie zapłacę czynszu przez 3 miesiące to odcinają mi ciepłą wodę...czy w drugą stronę też to działa... nie ma ciepłej wody to nie płacę czynszu:D???

Ostatnio edytowany przez kwiatuszek (2011-03-23 00:36:43)

#2 2011-03-23 00:32:45

kamre

Użytkownik

Punktów :   

Re: po zebraniu...

Rozbieżności z wskazaniami wodomierzy to nie tylko nasz problem. Znalazłem właśnie ciekawy wątek:

http://wspolnoty.net.pl/printview.php?t=3829&start=0

Po krótkim przejrzeniu tego wątku wymienia się prawdopodobne przyczyny rozbieżności:

- różnice w czasie zbierania pomiarów z głównego i reszty liczników
- brak możliwości odczytu z niektórych mieszkań
- zapiaszczenie wodomierza?!

Może gdyby przedstawiono nam informację z ilu wodomierzy nie sczytano pomiarów (przyjmując wartości wyssane z palca) - sprawa wyjaśniłaby się?

Tu jeszcze o samych wodomierzach:

http://huby.seo.pl/09_woda/95_liczniki_ … C_KŁOPOTÓW

Ostatnio edytowany przez kamre (2011-03-23 00:53:07)

#3 2011-03-23 00:49:03

kwiatuszek

Użytkownik

Punktów :   

Wątek przeczytany, ale wniosków brak.... dobrze wiedzieć, że licznik główny może wskazywać mniej niż suma liczników poszczególnych mieszkań... choć akurat jesteśmy w przeciwnej sytuacji... a postawa naszego Adminstratora nie wskazuje, żeby chciał coś zmienić przyjął, że od 7-12% to norma i nie szuka rozwiązania problemu...

Ostatnio edytowany przez kwiatuszek (2011-03-23 00:56:09)

#4 2011-03-23 00:58:09

kamre

Użytkownik

Punktów :   

kwiatuszek napisał:

Wątek przeczytany, ale wniosków brak.... dobrze wiedzieć, że licznik główny może wskazywać mniej niż suma liczników poszczególnych mieszkań... choć akurat jesteśmy w przeciwnej sytuacji... a postawa naszego Adminstratora nie wskazuje, żeby chciał coś zmienić przyjął, że od 7-12% to norma i tyle...

W zasadzie to co mógłby administrator dla nas uczynić?

- wymienić wszystkie liczniki na bardziej dokładne (po zebraniu większości głosów ) ?
- postarać się o dokładniejsze zbieranie danych (z każdego wodomierza i krótszym czasie) ?

Ostatnio edytowany przez kamre (2011-03-23 00:59:48)

#5 2011-03-23 07:09:19

Milady

Użytkownik

Punktów :   

Z wypowiedzi AZ wynikało, że mieli problem z szybkim zebraniem odczytów z wodomierzy z wszystkich mieszkań i lokali.

/ Wasza Sąsiadka

#6 2011-03-23 08:24:00

krzyhood

Użytkownik

Punktów :   

kwiatuszek napisał:

Ehhh, w życiu na tak źle zorganizowanym zebraniu nie byłam.... szkoda gadać.....kto był to wie. Pierwsze koty za płoty... następne musi być już lepsze, ale uwagi wyślę do organizatora;)

A ja uważam, że zebranie było całkiem ok, wiadomo że po pierwszym zebraniu z nową wspólnotą nie można oczekiwać super organizacji, ale zarządca wydaje się dość profesjonalnie podchodzić do tematu, i przede wszystkim współpracować, oby tak dalej:)

#7 2011-03-23 08:31:47

papasza

Użytkownik

Punktów :   

kwiatuszek napisał:

A tak swoją drogą nie bardzo rozumiem co w koncu z tą różnicą z wodą... chyba to jednak trzeba sprawdzić... i dlaczego mamy ją pokrywać proporcjonalnie do metrażu mieszkania a nie do liczby osób? Bo co z tego że mam mieszkanie 100 m jak jestem w nim sama i dlaczego mam płacić 10 razy tyle niż 6 osób z mieszkania o metrażu 10 m (przykład z metrażem z zebrania;).

o jaacie! Poprawcie mnie jesli sie myle, ale mam nadzieje, ze to Kwiatuszek zle zrozumial a nie ja

Moje rozumienie ze spotkania bylo takie, ze mamy placic proporcjonalnie do swojego ZUZYCIA wody (metrazu zuzycia wody), a nie metrazu mieszkania!

Jesli to Kwiatuszek dobrze zrozumial, to rzeczywiscie nie jest to sprawiedliwy sposob rozliczenia.

Zreszta przeliczenie proporcjonalnie do 'liczby osob' tez nie wydaje mi sie sprawiedliwe. Przeciez 1 osoba moze zuzyc wiecej wody niz 6 innych.

Chodzi o blad w pomiarze zuzycia wody, a blad wynosi 10%. Tzn ze w zaleznosci od tego ile wody zuzylo dane mieszkanie, trzeba mu doliczyc 10%. Mam nadzieje, ze to nie budzi watpliwosci.

#8 2011-03-23 08:49:57

konwil

Użytkownik

Punktów :   

Sądzę, że kwiatuszek dobrze zrozumiał - od metrażu mieszkania. Straszna kwota z tego nie wyjdzie: 200 m^3 / 89 lokali ZTCP.

Nie dajmy się zwariować Po 7 miesiącach administracji wyciągamy, jak sądzę, zbyt ostre wnioski. AZ się stara, to widać, niczego nie narzuca. Mnie bardziej zbulwersowało zamknięcie UJ-tu o 21.00 O czym p. Tatar nie wiedziała - można się śmiać, ale oby tylko raz...

Pzdr.

#9 2011-03-23 09:30:36

krzyhood

Użytkownik

Punktów :   

AZ można nawet na FB znalezc:)

Ja w ogole do nich napisze maila i niech mi szczegółowo podadzą co bede mial w czynszu i jak to bedzie szacunkowo cenowo wyglądało

#10 2011-03-23 10:51:13

papasza

Użytkownik

Punktów :   

Oczywiscie - AZ sie stara, ich dotychczasowa dzialalnosc oceniam pozytywnie. Ale nie ma to nic wspolnego ze sposobem rozliczenia 'wyciekajacej' wody

Skoro zaproponowano rozliczenie roznicy proporcjonalnie do metrazu mieszkania  (czyli Kwiatuszek dobrze zrozumial ), moim zdaniem po prostu nie jest to najlepszy sposob rozliczenia i zamierzam zarzadcy zaproponowac rozliczenie wg mnie bardziej sprawiedliwe a wiec proporcjonalne do zuzycia.

Szkoda, ze zle zrozumialem to na spotkaniu, bo zglosilbym swoje watpliwosci...

#11 2011-03-23 12:07:36

kwiatuszek

Użytkownik

Punktów :   

Zgadzam się z papaszą, rozliczenie proporcjonalnie do zużycia to chyba najlepszy ze sposobów, szkoda tylko, że prawdopodobnie wczoraj przeszła uchwała o rozliczeniu zgodnie z metrażem mieszkania... ale poczekajmy do oficjalnych wyników...

Myślę, że wyjdzie jeszcze dużo nieporozumień po wczorajszym zebraniu... zrzucam to na karb złej organizacji zebrania.... nie wszystko było słychać... siedzieliśmyt za daleko od siebie.... nie było mikrofonu.... a głosowanie odbyło się na szybko i nikomu już nie chciało się czytać dokładnie kolejnych punktów...wnoszę też o to aby AZ przygotowywał i przedstawiał nam po 3-5 ofert na daną usługę czy zakup a nie 1 i wmawiał nam ze wybrał najlepszą...

Ostatnio edytowany przez kwiatuszek (2011-03-23 12:08:57)

#12 2011-03-23 12:19:39

papasza

Użytkownik

Punktów :   

o! wlasnie dostalem odpowiedz od AZ. Wyglada na to Przemiarkowicze, ze chyba jednak jest OK.

Treść uchwały brzmi:
Wspólnota Mieszkaniowa przy ul. Przemiarki 23,23a uchwala:
" Rozliczanie rozbieżności wynikających z różnicy między zużyciem wody na wodomierzu głównym a suma zużycia na wodomierzach indywidualnych  w budynku, stosownie do zużycia wody w poszczególnych lokalach"

moze Kwiatuszek i Konwil siedzieli za daleko - pozdro dla Was i dzieki za interakcje.

#13 2011-03-23 13:04:24

konwil

Użytkownik

Punktów :   

Najwyraźniej To dobrze, bo to ma jakiś sens.

papasza, ja nigdzie nie napisałem, że to że AZ się stara, to usprawiedliwia, jak sądziliśmy, bzdurne rozliczenie wody. Po prostu uważam słowa Koleżanki za nazbyt ostre, ale oczywiście ma do nich prawo - może ma tzw. licencję zarządcy i sama prowadziła takie spotkania wielokrotnie, na wyższym poziomie, może ma kilka innych lokali i uczestniczy po parę razy w roku w tego typu zebraniach, które są prowadzone bardziej profesjonalnie. Może. Ja też mam pewne dośw., byłem nawet w tzw. zarządzie wspólnoty przez rok i uważam, że drobnych niedopatrzeń nie można nazwać 'najgorszym zebraniem na świecie' (że pozwolę sobie tu przejść w skrajność).

Ja mówiłem wczoraj - flaszkę dać ochroniarzowi i da nam jeszcze te pół godziny

Nikt nie bronił też siadać z przodu, czyż nie? Miejsca było sporo

Pzdr.

#14 2011-03-23 17:33:46

Coledon

Użytkownik

Punktów :   

papasza napisał:

o! wlasnie dostalem odpowiedz od AZ. Wyglada na to Przemiarkowicze, ze chyba jednak jest OK.

Treść uchwały brzmi:
Wspólnota Mieszkaniowa przy ul. Przemiarki 23,23a uchwala:
" Rozliczanie rozbieżności wynikających z różnicy między zużyciem wody na wodomierzu głównym a suma zużycia na wodomierzach indywidualnych  w budynku, stosownie do zużycia wody w poszczególnych lokalach"

moze Kwiatuszek i Konwil siedzieli za daleko - pozdro dla Was i dzieki za interakcje.

Pani z AZ bodajrze 2 lub 3 razy to tłumaczyła tylko chyba czesc sąsiadów się rozgadała i Ci z tyłu nie słyszeli.
To jest wg mnie jak najbardziej sprawiedliwy rozdział różnicy. Zresztą podobne zdanie miała większosc sąsiadów siedząca w miarę z przodu

kwiatuszek napisał:

Zgadzam się z papaszą, rozliczenie proporcjonalnie do zużycia to chyba najlepszy ze sposobów, szkoda tylko, że prawdopodobnie wczoraj przeszła uchwała o rozliczeniu zgodnie z metrażem mieszkania... ale poczekajmy do oficjalnych wyników...

Myślę, że wyjdzie jeszcze dużo nieporozumień po wczorajszym zebraniu... zrzucam to na karb złej organizacji zebrania.... nie wszystko było słychać... siedzieliśmyt za daleko od siebie.... nie było mikrofonu.... a głosowanie odbyło się na szybko i nikomu już nie chciało się czytać dokładnie kolejnych punktów...wnoszę też o to aby AZ przygotowywał i przedstawiał nam po 3-5 ofert na daną usługę czy zakup a nie 1 i wmawiał nam ze wybrał najlepszą...

Nie wiem jak Tobie droga Sąsiadko ale Mi z Żoną nikt miejsca nie wskazywał wiec siedliśmy z przodu aby słyszec wszystko.
Zrzucanie na karb AZ tego iż siedzieliśmy za daleko bo SAMI się tak ustawiliśmy to chyba lekka przesada.

Państwo z AZ nikomu nie wmawiali że wybrali najlepszą ofertę. Po prostu zrobili rozeznanie ( podobno na prośbe mieszkańców z 23) jaki byłby tego koszt ( orientacyjny ). Większośc osob przecież się na tym nie zna i nie wiedziałaby o jakich kwotach byłaby mowa gdyby nie to co AZ przygotowało.
Przecież po to były uchwały do kwoty 10 tys na blok aby teraz mogli zbierac wiecej ofert i aby wybrac tą najlepszą - niekoniecznie najtańsza. Przecież o tym była mowa kilka razy na tym spotkaniu. Przeciez nawet kilku Sąsiadów opowiadało się za tym aby był to sprzęt jak najlepszej klasy.
Widac że Droga Sąsiadka nie czytała uchwał.
Uchwała nie dotyczyła wyboru tej jednej oferty ale zebraniu kilku do danej kwoty i z tego wybranie najlepszej.
Następnym razem proponuje Sąsiadce miejsce w pierwszych rzędach tak aby nie było poźniej niepotrzebnych nieporozumień.
Ps. Przecież jak dana uchwała komuś nie pasuje można zagłosowac na nie.
Pozdrawiam
Przyszły sąsiad

edit2:
AZ wielokrotnie namawiało na współpracę w wyborze ofert. Nawet lekko "wkopali " w tą wspołpracę Pana który ma sklepy i może podac namiary na iina firmę która zajmuje sie monitoringiem.
To samo było ze stojakiem aby pomoc im w wyborze oferty taka jak Nam pasuje.
Nawet jeden Sąsiad się zaoferował ze poszuka cen itp.
Przecież min po to chcieli aby byli przedstawiciele każdej z klatek 23 ( w 23a to na razie nie ma sensu gdyż nikt tam nie mieszka i nikt się z nikim nie zna). Wg mnie cięzko dojsc do wniosku że AZ wciskało Nam na siłe tą konkretną ofertę.

jeszcze słowo na temat uchwał.
Wszystkie uchwały przed rozpoczęciem drukowania były przeczytane przez Panią i została wprowadzona co najmniej jedna poprawka ( o tym aby dopisac ze wyłączenie wody może nastąpic po co najmniej 3 krotnym pisemnym powiadomieniem).

Ostatnio edytowany przez Coledon (2011-03-23 18:12:07)

Seks jest jak Prusakolep, kusi, wabi, nęci

#15 2011-03-23 20:53:07

D0rian

Użytkownik

Punktów :   

Coledon napisał:

AZ wielokrotnie namawiało na współpracę w wyborze ofert. Nawet lekko "wkopali " w tą wspołpracę Pana który ma sklepy i może podac namiary na iina firmę która zajmuje sie monitoringiem.

Potwierdzam to, że nie namawiali nas na jedną firmę. Sam podałem im namiary po zebraniu na znajomą mi firmę zajmującą się takimi usługami i wiem, że już rano następnego dnia AZ dzwoniło w sprawie oferty. Jak widać zależy im jednak na zebraniu szerszej listy ofert.

Stopka forum

RSS