Opis forum
Ten wątek to jest właściwie odpowiedź na przywitanie Milady.
Pisze ona, ze jest z 23A i ma nadzieję na to, ze dowie się jak najwięcej o swojej inwestycji.
A więc już spieszę informować, aby niektórzy nie popełnili tego samego błędu co Ci, którzy odebrali już mieszkanie.
Polecam nie wpłacać całej kwoty, dopóki budynek nie zostanie odebrany przez PINB (Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego).
My wszyscy popełniliśmy ten błąd, i wciąż nie ma pozwolenia na użytkowanie budynku. Ciągnie się to już miesiącami (w umowie była data do końca maja) i nie ma pewności, czy w ogóle uda się to uzyskać!
Oczywiście takie zobowiązanie ze strony dewelopera widniało na umowie przedwstępnej... Jak widać ciągle nie warto nikomu ufać.
A więc uważajcie i nie popuszczajcie! Nie podpisujcie aktu dopóki kwestia pozwolenia na użytkowanie będzie zamknięta.
Ja popełniłem ten błąd i teraz żałuję (podejrzewam jak spora większość z nas).
z tego co wiem developer przeciąga sprawę, żeby załatwić dwa budynki jednocześnie, przeciągając tym samym oddanie ostatniego kompletu kluczy. Ja osobiście swój już odebrałem, bo 'oczekiwanie na lipcową kontrolę' nieco się przedłużyło i straciłem cierpliwość.
Właśnie w ostatnim czasie dowiedziałam się, że budynek nr 23 nie ma jeszcze odbioru. Przyznam szczerze, że trochę mnie ten fakt niepokoi, bo nie wróży to dobrze dla drugiego etapu inwestycji. Osobiście zależy mi na jak najszybszym wprowadzeniu się do własnego mieszkania.
Widzę jednak, że pomimo braku pozwolenia pojawiają się w internecie ogłoszenia o wynajmie mieszkań, a i częśc lokali użytkowych rozpoczęła swoja działalnośc. Słyszałam, też że niektórzy mieszkańcy wprowadzili się do swoich mieszkań.
Co do pozwolenia, to Pani Anna K. z biura dewelopera poinformowała mnie, że wyniknęły jakieś problemy związane z parkingiem podziemnym i musieli nanieśc poprawki w projekcie.
Termin oddania budynku 23A powoli się zbliża (zgodnie z zapewnieniami dewelopera ma się rozpocząc w listopadzie 2010 r.). Byłabym wdzięczna za informacje, jak w etapie I wyglądał odbiór, czy dużo usterek się pojawiło i jakiego były one rodzaju, jak deweloper ustosunkowuje się do zgłaszanych usterek.
Zastanawiam się również, jak w praktyce wyglądało wpłacanie ostatniej raty (tzn. kiedy należało ją wpłacic), podpisanie umowy przeniesienia własności i kiedy deweloper rozpoczął wydawanie kluczy do mieszkań (przed czy po podpisaniu aktu notarialnego). Czy wszystko odbywało się zgodnie z umową przedwstępną czy były może jakieś odstępstwa. I zastanawia mnie jak została rozwiązana sprawa braku pozwolenia w momecie podpisywania aktów notarialnych, skoro w umowie przedwstępnej jest zapis, że deweloper zobowiązuje się przedstawic takie pozwolenie w dniu podpisania umowy o przeniesieniu własności. Czy były jakieś aneksy?
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Milady napisał:
Termin oddania budynku 23A powoli się zbliża (zgodnie z zapewnieniami dewelopera ma się rozpocząc w listopadzie 2010 r.). Byłabym wdzięczna za informacje, jak w etapie I wyglądał odbiór, czy dużo usterek się pojawiło i jakiego były one rodzaju, jak deweloper ustosunkowuje się do zgłaszanych usterek.
Zastanawiam się również, jak w praktyce wyglądało wpłacanie ostatniej raty (tzn. kiedy należało ją wpłacic), podpisanie umowy przeniesienia własności i kiedy deweloper rozpoczął wydawanie kluczy do mieszkań (przed czy po podpisaniu aktu notarialnego). Czy wszystko odbywało się zgodnie z umową przedwstępną czy były może jakieś odstępstwa. I zastanawia mnie jak została rozwiązana sprawa braku pozwolenia w momecie podpisywania aktów notarialnych, skoro w umowie przedwstępnej jest zapis, że deweloper zobowiązuje się przedstawic takie pozwolenie w dniu podpisania umowy o przeniesieniu własności. Czy były jakieś aneksy?
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Jesli chodzi o wplacenie ostatniej raty to jest tak, ze wplacalo sie ja po odbiorze mieszkania. Jesli usterki sa powazne, wskazane jest aby nie wplacac, dopoki nie zostana one naprawione. Calosc jednak musi byc wplacona przed podpisaniem aktu, aby doszlo do jego podpisania. Co jest poniekąd logiczne. Ale: Jedyna taka mała śmieszna ciekawostka (bo rozśmieszała ona znajomych, ktorym się to opowiadało), że przy podpisaniu aktu (a więc de facto w momencie, w ktorym mieszkanie staje sie Twoja wlasnoscia), Deweloper nie jest w stanie przekazać kluczy nowemu właścicielowi u Notariusza (tak jak to zwykle bywa przy zakupie mieszkan), tylko nalezy po klucze udac sie do biura Marti-Solanes, poniewaz tylko tam mozna podpisac protokol odbioru kluczy . Widocznie wziecie kompletu kluczy do Notariusza oraz papierka do podpisania byloby juz jakimś zbyt zawiłym wyczynem. Tak jakby deweloper chciał przez to powiedzieć "a niech im nie będzie tak łatwo"
.
To tak jakby kupujący powiedział "chodzmy do Notariusza odczytać Akt, ale podpiszę go dopiero u siebie w domu, ponieważ tylko tam mam długopis, którym chcę to podpisać", albo wręcz bardziej trafne porównanie "odczytajmy akt teraz, czyli teraz zakupię to mieszkanie, ale wpłacę pieniądze dopiero jak po podpisaniu wrócę do domu." Niestety w tą stronę dla dewelopera jest to już nie do przyjęcia. Natomiast wg dewelopera to, ze ktos w momencie zakupu nie dostaje jeszcze tego mieszkania "fizycznie" (bo przeciez nie dostaje kluczy) to jest to juz normalka.
Oczywiscie to jest pierdoła, ale na podstawie takich szczegółów (żeby tylko takich!), dowiadujemy się z kim zawieramy deal.
Jeśli chodzi o Twoje pytanie, czy były jakieś odstępstwa od umowy przedwstępnej, to od tego właśnie rozpoczął się ten wątek. A więc nic dodać nic ująć.
A sprawa braku pozwolenia w momencie podpisania aktu: teraz już można się domyślać, dlaczego Deweloper tak cisnął na "swojego" notariusza. A więc "nieścisłość" (choć kusi mniej dyplomatyczne określenie) podpisywana w literze prawa.
Ostatnio edytowany przez papasza (2010-10-21 10:33:29)
Papasza, dziękuję za odpowiedź. Z tego co napisałeś, wnioskuję, że kluczy do mieszkań nie dostaliście po odbiorze tylko dopiero po podpisaniu aktów. Kiedyś deweloper wspominał, że będą chcieli wydac klucze po odbiorze mieszkań, żebyśmy mogli je sobie wcześniej zacząc wykańczac.
Odbiór budynku 23A planowany jest na listopad, natomiast w biurze dewelopera wspomnieli, że dla zainteresowanych klientów będzie istniała możliwośc podpisania aktów w grudniu (ze względu na uniknięcie dopłaty w związku ze zwiększeniem się stawki VAT od stycznia 2011 r.), natomiast klucze będą sukcesywnie wydawac dopiero po nowym roku. Zdziwiło mnie to, że mając akt własności nie dostanę od razu kluczy, ale jak widzę to powszechna praktyka u naszego dewelopera.
Teraz zastanawiam się czy ewentualnie zdecydowac się na wcześniejsze podpisanie aktu, czy dopłacic VAT (czyli 3-4 tys. zł) i podpisac akt w momencie uzyskania przez dewelopera wszystkich pozwoleń.
papasza napisał:
A sprawa braku pozwolenia w momencie podpisania aktu: teraz już można się domyślać, dlaczego Deweloper tak cisnął na "swojego" notariusza. A więc "nieścisłość" (choć kusi mniej dyplomatyczne określenie) podpisywana w literze prawa.
Niedawno dostaliśmy aneksy do umów, w których jest zmieniony zapis, że wybór kancelarii w której dojdzie do podpisania aktu przeniesienia własności będzie uzgadniany przez strony, a jeżeli nie dojdzie do uzgodnienia to będzie to kancelaria na ul. Grunwaldzkiej, czyli wskazana przez dewelopera. Ciekawa jestem jak będzie wyglądało to uzgadnianie....
Mam jeszcze takie pytanie: od kiedy zaczęliście płacic czynsz dla Wspólnoty (od dnia podpisania aktu, czy od dnia odbioru kluczy)?
Czy mógłby mi ktoś podac, jaka jest wysokosc czynszu ustalona przez Zarząd Wspólnoty (chodzi mi oczywiście o stawkę ze m2).
Płacić zaczynasz jak odbierzesz klucze. No ale jak nie chcesz płacić od razu, a jedynie obejrzeć, pokazać to pożyczasz klucze do swojego mieszkania pokazujesz wykonawcy robot i czekasz na wolny termin. Tak było w moim przypadku. Opłaty całość to średnio 6zł za metr, zależy czy masz jeszcze miejsce postojowe w garażu czy nie, bo z nim będzie nieco więcej.
shamtu a co jest w tych 6 zł?
Czy są prognozy c.o. i ciepłej wody ? Czy to już idzie całkiem licznikowo, osobno, poza tymi 6 zł?
Czy liczysz całe opłaty i dzielisz na ilosc metrów?
shamtu napisał:
Płacić zaczynasz jak odbierzesz klucze.
Tym mnie trochę uspokoiłeś, bo zaczynałam się zastanawiać jak ma wyglądać kwestia opłat skoro kluczy nie dostaję w chwili podpisania aktu, bo prawnie od tego momentu ja jestem właścicielem i odpowiadam za mieszkanie, do którego nie mogę jeszcze przez jakiś czas wejść i nie mam jeszcze wpływu na zużycie mediów.
shamtu napisał:
Prognozowania już nie ma, pisałem o początku. Obecnie cennik jest, ale to i tak wychodzi na to samo. Niestety nie wiem jak to będzie w 23A.
Dzięki za informacje. Chciałam miec tylko zorientowanie w jakich granicach zawiera się opłata czynszowa. A jak będzie w 23A to jeszcze zobaczymy, według mnie jakiś wielkich różnic być nie powinno.
Użytkownik
shamtu napisał:
Mam pytanko. Czy ktoś z mieszkańców otrzymał już wypis z ksiąg wieczystych dotyczące swojego mieszkania? Czekam czekam i nie mogę się doczekać a za durne ubezpieczenie co mc trzeba płacić.
My dostaliśmy wypis ok 2 tygodnie temu, cierpliwości... (jeśli potrzebna jest ci to do banku to niestety i tak musisz udać się do sądu po odpis...)