Opis forum
Planuję zakup pianina (mieszkanie 23/30). Zastanawiam się jak bardzo dźwiękoszczelne są nasze ściany. Rozważam klasyczne (preferowane) lub elektryczne (tu mogę podpiąć słuchawki). Czy ktoś z Was narzeka na uciążliwych pod względem dźwięków sąsiadów? Jak oceniacie tłumienie dźwięków w 23?
Wydaje mi się, że ściany między mieszkaniami dobrze tłumią. Nie robiłem przy tym jakichś szczególnych testów - ale imprezy sąsiada za ścianą były u mnie prawie niesłyszalne.
Jeśli chodzi o pianino przymierzam się do sprzętu - yamahy z serii clavinova. Pianina elektroniczne potrafią naśladować bardzo dobrze akustyczne instrumenty + nie trzeba stroić, można ściszyć
Użytkownik
pianino ma to do siebie, że nie ma szczególnie mocnego bassu, więc nie powinno być większych problemów. Jak ja napierdalam na gramofonach, to jest dużo większy problem. Na normalnej głośności /dla mnie za cicho/ u sąsiada wyżej jestem w stanie usłyszeć każdy szmer z płyty. Ściany gówno tłumią, a do tego wszystko leci idealnie przez kanały wentylacyjne. Muszę ćwiczyć w domu i ciężko tu o consensus. Radzę najpierw sprawdzić, jakich masz sąsiadów i gdzie są granice ich wytrzymałości... choć ostatecznie- pianino to nie techno
@ Kamre- spoko, bawię się też produkcją, można się kiedyś na jakiś jam party ustawić widzę, że bardzo tu muzycznie. awesome ^^
Ostatnio edytowany przez Minia&Misio (2011-02-12 12:41:37)
ech ciesze się ze te rozważania dotyczą bloku 23 a nie 23 A
Jestem wielkim fanem muzyki ale nie wiem czy bym zniósł osobę "brzdąkającą " za ściana, stropem.
Jednakże powodzenia z tymi urządzeniami
Ostatnio edytowany przez Coledon (2011-02-13 09:08:13)
Użytkownik
mieszkam na 1 piętrze, więc pod nami są tylko lokale usługowe. za to do góry i nawet po skosach niesie strasznie.