Opis forum
Witamy wszystkich,
Martwi mnie caloksztalt wygladu klatek,wind jak i "dziedzinca". Windy juz teraz sa zasypywane napisami o niezbyt wyszukanej tresci.Skwerki rowniez nie grzesza czystoscia i bogactwem roslinnosci, a dziedziniec jest poprostu dodatkowym miejscem parkingowym. Mamy nadzieje,ze z czasem sie to wszystko zmieni i bedziemy mieli wplyw na ogolny wyglad osiedla. Jestesmy otwarci na wszelkie akcje zwiazane z poprawa jego estetyki i mamy nadzieje ze znajdzie sie wiecej osob ktorym na tym zalezy.
m&r
Słyszałem też od dewelopera, że nie powinno być wydawanych zgód na umieszczanie anten satelitarnych, klimatyzatorów czy wszelakiego rodzaju szyldów sklepowych. Wydaje mi się, że w tym momencie wydawanie takich pozwoleń leży już w gestii administratora budynku...
Administrator powinien brać pod uwagę również estetyczne aspekty przed wydawaniem pozwolenia na cokolwiek...
Nie chodzi tu tylko o estetykę - przykładowo - antena satelitarna zawieszona na poręczy balkonu pracuje jak żagiel na wiatr. W dalekosiężnej perspektywie praca takiej anteny wpływa niekorzystnie poprzez poręcz balkonu na ścianę...
Wow!
To z czego wykonawca ulepił te ściany budynku ?
Widziałem już sporo bloków w życiu wręcz "oflagowanych" antenami, i ciągle budowle te nie odpłynęły ))
A tak poważnie mówiąc, to ja akurat anteny mieć nie zamierzam, ale z takim ustaleniem, to współczuję tym, którzy chcieliby mieć taką antenę i będą musieli o to "walczyć".
Ostatnio edytowany przez papasza (2010-10-18 10:01:41)
problem jest też taki, że jak nie antena satelitarna to w grę wchodzi tylko okablowanie od GH Net, które trzeba aktywować za ~250 zł i płacić po 10zł miesięcznie za dzierżawę. Niby nie jest to dużo, ale biorąc pod uwagę długoterminową umowę nie mając możliwości wyboru dostawcy usług, taki zakaz jest śmieszny.
Administrator
Mam nadzieję, że "zakaz" można zmienić. Na jakimś wspólnym głosowaniu. Oczywiście wedle tego jak zadecyduje większość.
Użytkownik
zakaz taki jest bezprawny, a deweloper nie może w świetle prawa narzucać nam żadnego z dostawców. Unika jednak odpowiedzialności karnej, gdyż ostatecznie każdy może sobie coś tak sam założyć. Stąd durny zakaz pod pseudopowodem. Wieszajcie na balkonach co tylko chcecie. Jak będzie trzeba to pójdziemy na wojnę. Ostatecznie to NASZE mieszkania i w tym momencie nikt nam nie może narzucać takich decyzji. Wystarczy zauważyć, że już niektórzy mają klimatyzatory i czy ktoś się ich czepia? Nie. Dlaczego? Bo GHnet nie ma usługi klimatyzatorów. Musimy być tylko zgodni między sobą, a uda nam się załatwić wszystko. Jeżeli zaczną się wątpliwości i bezpodstawny strach, to będziemy rządzeni we własnych domach.
Zgadzam się w 100% z powyzszym postem. Ja osobiscie mam antene satelitarna i nie zamierzam pytac o pozwolenie ani developera ani administracje. Nie po to wydalem tyle kasy na to mieszkanie zeby czuc sie jak w wynajmowanym i zeby mi ktos mowil co mam w nim robic. Inne bloki sa obladowane tysiacami anten i jakos nikt problemu nie widzi. Sprawa ta sie tyczy rowniez ze zmianami wewnetrznymi w lokalu. Rozumiem ze nie moge ruszyc sciany nosnej ale dlaczego nie moge sobie wyburzyc scianki w lazience ktora pseudo sluzy do zaslony pralki przed jakimis wymyslonymi wybuchami. Ludzie nie pozwolcie zeby ktos wam wowil co macie wieszac, trzymac lub robic w WASZYCH mieszkaniach (bo za taką cenę to mógłbym sobie wybudować dom jednorodzinny razem z dzialka przed krakowem i robic w nim co mi się podoba). Takie jest moje osobiste zdanie na ten temat.
pozdrawiam
Użytkownik
dlatego właśnie my wyburzyliśmy tą ściankę. Jak przyjdzie nadzór budowlany, to wystarczy mieć podpisany papier przez architekta budynku z potwierdzeniem zgody, czy coś... generalnie- wiadomo- jest prawo i wszyscy mu podlegamy, ale nie dajmy sobie wmówić, że nie wolno nam wieszać czegoś na balkonach. Tutaj chodzi o mydlenie oczu. kropka
A gdzie jest to zapisane że nie można wieszac czegos na balkonach, o wyburzeniach ścianek itp ?
Mam nadzieję że nie na umowie o przeniesieni własności.
Ale jeśli takowe zakazy by były to wg sa one o dupę rozbic, w końcu mieszkańcy tworzą wspólnotę i to ona ( w najgorszym przypadku ) decyduje o tym co można zawiesic a co nie.
No ani anteny satelitarne anie klimatyzatory nie popsują wyglądu bloku.
Nie popadajmy w paranoje.
Może jest to temat na inny wątek. Chodzi o wprowadzenie nowego/nowych operatorów internet/tv/telefon. Monopol jednej firmy nie jest dobry, ja osobiście jestem bardzo niezadowolony z usług GH Net'u, nie wiem jak reszta. W poprzedniej lokalizacji gdzie wynajmowałem mieszkanie wystarczyła petycja z podpisami mieszkańców o wprowadzenie nowego operatora mediów, można by wkrótce coś takiego wcielić w życie, żeby pojawiła się konkurencja.
Użytkownik
@ cyp3r świetny pomysł!! UPC ma genialne transfery za podobne pieniądze.. i jak dają 20 mb to cały czas, a nie tylko w nocy!
Użytkownik
http://www.upc.pl/internet/?campaignID= … MAINHEADER
tylko tam masz określony transfer przez 24 h, a nie 12 jak w GHnet