Nazwa forum

Opis forum

#1 2012-01-06 16:26:19

cross

Użytkownik

Punktów :   

zebranie wspólnoty... kiedy?

może już poczynimy jakieś wstępne przygotowania....

np. czy nie pora już na własną wpólnotę bloku 23a, osobno niż 23....
czy może już pora zrezygnować z AZ i samemu przejąć zarządzanie budynkiem...
itd.

Ostatnio edytowany przez cross (2012-01-06 16:26:44)

#2 2012-01-06 16:32:16

kamre

Użytkownik

Punktów :   

Re: zebranie wspólnoty... kiedy?

Skoro zbieranie podpisów pod uchwałę założenia monitoringu trwa już bity rok - ciekawe jak zbierzesz jakąkolwiek większość, aby cokolwiek poczynić

#3 2012-01-06 17:17:20

cross

Użytkownik

Punktów :   

różnica jest jedna....  monitoring to wydanie pieniędzy (osobiście jestem przeciw, to niepotrzebny wydatek, nic nie zmieni) a zmiana zarządzającego czy utworzenie odrębnej wspólnoty to czysty zysk!!! dla nas wszystkich

#4 2012-01-06 18:05:25

kamre

Użytkownik

Punktów :   

W przypadku monitoringu (z tego co mi wiadomo) problem leży w zebraniu odpowiedniej ilości _jakichkolwiek_ głosów, nie tylko odpowiedniej ilości głosów na tak.

Piszesz o z "czystym zysku" ze zmiany zarządzającego. Jesteś może zorientowany jak dużo można na tym zaoszczędzić? Z tego co się orientuje to dookoła na ruczaju wcale nie jest taniej...

#5 2012-01-06 21:44:30

Coledon

Użytkownik

Punktów :   

ale po co osobna wspólnota dla bloku 23A?
Przecież mamy wspólny dziedziniec śmietnik, ma by wspólny monitoring (jak się głosy uzbierają) itp. Jakby były dwie wspólnoty to byłoby wg mnie gorzej:
- więcej kłótni o płacenie za utrzymanie porządku części wspólnych
- większy koszt obsługi monitoringu

A jakie korzyści ?

Ja nie widzę ale może Cross oświecisz Nas?

Ps. Czy A-Z nie ma podpisanej umowy na jeszcze jeden rok i kawałek?

Coledon

edit: Mam nadzieję że zebranie wspólnoty ( jednej dla bloków 23 i 23A) odbędzie się jak najszybciej

Ostatnio edytowany przez Coledon (2012-01-06 21:50:18)

Seks jest jak Prusakolep, kusi, wabi, nęci

#6 2012-01-06 22:12:36

cross

Użytkownik

Punktów :   

Nie wiem na ile AZ ma jeszcze umowę, nie chcę zmieniać go na inną firmę.... zresztą o tym nie piszę.... piszę o przejęciu tego interesu:D przez mieszkańców bloku... tak ja to ma miejsce w wielu innych wspólnotach... i podnajem odpowiednich podmiotów.... na tyle mieszkań na pewno znajdzie się kilka osób, które mogłoby się zająć poszczególnymi zadaniami, tak było u mnie w starym bloku.... osiedle składalo się z kilku bloków... ale każdy miał założoną wspólnotę sam.... części wspólne też użytkowane były razem.... ale mieszkańcy bloku A nie odkładali na remont dachu bloku B (ostatni remont rok wcześniej), zachcianki zmiany koloru klatek z ciemnozółtego na kremowożółty bloku C..... i lżejszych o 200 gram, a droższych o 10 tys. drzwi wejściowych do klatki bloku D,.... oświecony?;P A problemy te nie są z d... wziętę.... tylko tak było a pomyśleć, że mieszkań w bloku może ze 20 było....

Ostatnio edytowany przez cross (2012-01-06 22:15:46)

#7 2012-01-06 22:43:54

D0rian

Użytkownik

Punktów :   

@cross
Nie widzę twojego rozwiązania... każdy budynek sam, to wg mnie nie przejdzie. Napisałeś o kilku osobach, które zajmą się poszczególnymi zadaniami. I teraz, skoro mi się nie chce nic robić, to będę komuś płacił? No to sprowadza się i tak do opłat jak w AZecie i zawsze mogę zadzwonić, przedstawić problem i czekać na rozwiązanie. A tak to szukanie osoby odpowiedzialnej za daną rzecz? 
Co do rozdzielenia funduszu remontowego, to musiałbyś zaproponować coś sensownego. Aktualnie opłata jest jak widzę 10gr za metr^2 mieszkania. A przecież z tego pewnie też idzie na opłaty za naprawy dookoła budynków. Trzeba by prowadzić 3 osobne fundusze: 23, 23a, teren dookoła. I tak jak pisze Coledon wprowadzi to więcej kłótni.

A jeśli chodzi o monitoring to jak dla mnie to dosyć ważna rzecz. Zapobiegnie "przypadkowym" aktom wandalizmu, np. jaki miał miejsce kilka tygodni temu (poprzekręcane znaki itd). Jak łatwo zauważyć, na blokach z monitoringiem jakoś rzadziej widuję fenomenalne teksty typu "Wisła pany", "Cracovia żondzi". Jak dla mnie takie podejście, żeby nie zakładać monitoringu, bo jak ktoś będzie chciał się włamać to i tak się włamie, to prowadzi do jednej konkluzji: po co zamykać drzwi na klucz, skoro i tak jak ktoś będzie chciał się włamać to się włamie. Jakoś nie podejrzewam, że ktoś z was koledzy i koleżanki nie zamyka drzwi na klucz. Po prostu prewencja. Łatwiej zapobiegać niż leczyć

A zebranie wspólnoty teoretycznie miało być na początku roku, żeby podsumować mijający rok. Jutro wyślę do nich maila z zapytaniem co i jak, bo jestem ciekaw, a nie chcę też dowiadywać się 2 dni przed.

Ostatnio edytowany przez D0rian (2012-01-06 22:52:57)

#8 2012-01-06 23:41:54

krzyhood

Użytkownik

Punktów :   

Ja jestem zdecydowanie za monitoringiem, tym bardziej ze bedzie mozna podejrzec on-line co sie dzieje, a podobno ktos juz usilowal sie wlamac do garazu, jacys debile juz gdzies polamali barierki i znaki drogowe, wiec akurat na to pieniadze dam, zastanawia mnie tylko dlaczego to tak dlugo trwa...
A co do zmiany zarządcy, to nie wiem czy jest drogo gdzie indziej, ale generalnie AZowi nie mozna wiele zarzucic, wypalone zarowki sa powymieniane, tylko trzeba ich poinformowac, jest dosc czysto, a placic i tak trzeba, w koncu nie mieszkamy w domku w lesie na wsi, jesli komus nie pasuje, to niech domek wybuduje:) A od tego jest zarządca aby zarządzal a nie mieszkancy, moze sie nie znam i nie wiem czy takie cos gdzies sie sprawdza ale kojarzy mi sie to z samowolką.

#9 2012-01-07 07:44:51

konwil

Użytkownik

Punktów :   

To co proponuje cross, to osobne konta dla budynku 23 i 23A. Tyle. Jedna wspólnota, ale faktycznie każdy blok może mieć inne koszty - można to rozwiązać tak jak napisałem powyżej. Także uważam, że byłby problem z częściami wspólnymi, tj. z usystematyzowaniem kosztów.

Co do zebrania, to także czekam, ale bez przesady - w ubiegłym roku, było chyba w lutym, poczekajmy jeszcze chwilkę. Nikt rok temu nie chciał podjąć inicjatywy bezpośredniej, oficjalnej współpracy z AZ-em, na zasadzie "głosu Wspólnoty" u zarządcy; nie spodziewam się, że w tym roku "znajdzie się kilka osób", ale oczywiście - jest to możliwe.

Pzdr.,
konwil

#10 2012-01-07 09:29:51

Milady

Użytkownik

Punktów :   

AZ-towi kończy się umowa w maju 2012.
Z tego co zrozumiałam z ubiegłorocznego zebrania, to każdy z bloków ma miec osobny fundusz remontowy - tak to przynajmniej zamierzał prowadzic AZ.
Wszyscy wspominacie o monitoringu i zgadzam się, że to powinno byc już dawno załatwione, nie rozumiem tego opierania się z oddaniem głosu, albo jestem na TAK albo na NIE.

Jest jeszcze inna sprawa, która tez powinna byc powoli finalizowana - chodzi o klucz do śmietnika. Niestety już kilkakrotnie zdarzyło mi się przyuważyc grzebiących w naszym śmietniku. Niestety wiecznie otwarty śmietnik zachęca do kręcenia się patologii na naszym dziedzińcu, a przez to mogą dostac się na klatki, gdzie szczególnie w zimowych miesiącach jest zdecydowanie cieplej i przyjemniej niż na zewnątrz. Otwarty śmietnik może też zachęcac właścicieli prywatnych posesji do podrzucania własnych śmieci za wywóz których my potem płacimy.
Nie rozumiem czemu sprawa śmietnika nie została jeszcze załatwiona - w 23A większosc remontów się zakończyła, a jak coś to i tak jest jeszcze kontener na zewnątrz.

/ Wasza Sąsiadka

#11 2012-01-07 11:06:44

mamsika

Użytkownik

Punktów :   

cross napisał:

różnica jest jedna....  monitoring to wydanie pieniędzy (osobiście jestem przeciw, to niepotrzebny wydatek, nic nie zmieni) a zmiana zarządzającego czy utworzenie odrębnej wspólnoty to czysty zysk!!! dla nas wszystkich

Wystarczy poczekać, aż zrobią nam ekrany dźwiękochłonne.... wtedy na pewno monitoring nie zaszkodzi. Już dziś mamy powyłamywane skrzynki na listy, połamane znaki ( już naprawione) oraz reklamy sklepów ( NASZ Skleep).Dodatkowao często letnimi wieczorami gromadzi się młodzież, która koczuje na placu zabaw. Ogólnie jest to denerwujące. Przy otwartych oknach mam w domu tylko ku.... i chu.... co chwila.   Słyszałem również o próbach włamań do lokalów użytkowych oraz o "dziwnych wizytach". Ile moze kosztować 10 kamer przemysłowch z centralą, która umożliwia każdemu monitoring przez internet.

Zbieramy już przez jakiś czas na fundusz remontowy- nie zostało zrobione absolutnie NIC!!! Aż się płakać chce. Niedługo zarośniemi w brudzie, syfie i dziadostwie. Bywam czasami u moich rodziców i ich 10 letni blok wygląda dużo lepiej niż nasz:) Podsumowując.... nasz zarządca nie robi NIC aby stworzyć dla nas przyzwoite warunki egzystencji w najbliższym otoczeniu!

#12 2012-01-07 14:03:19

Milady

Użytkownik

Punktów :   

Co do czystosci na klatce to też mam pewne zastrzeżenia. Wprawdzie zdarzyło mi się 3-4 razy przyuważyc panią sprzątającą kręcącą się przy bloku 23A w poniedziałki i środy między godziną 10-11. Nie wiem czy coś sprzątała czy się tylko kręciła, ale nie zauważyłam potem jakiejś większej poprawy w czystości na klatce.

/ Wasza Sąsiadka

#13 2012-01-07 18:05:19

RaNo

Użytkownik

Punktów :   

Więc tak:

Milady, kontenera już nie ma od początku roku.

mamsika, czy możesz zaproponować jakieś środki, które należałoby przedsięwziąć, aby nasz blok był równie piękny jak Twoich rodziców?

Z funduszu remontowego na razie nie korzystamy, ale przecież pieniądze te nie znikają i kiedyś na pewno się przydadzą, jak trzeba będzie nie wyremontować, ale np. wymienić pokrycie dachu, pomolować elewację, itp. - a to będzie kosztowne. I na to pieniądze zbierane być muszą, bo "a teraz zrzućcie się Państwo po 1000 złotych, bo trzeba pomalować dom" nigdy nie zadziała

Zastanawia mnie też jak ile tych podpisów musi być, żeby ten monitoring wreszcie ruszył. Przecież bardzo dużo ludzi oddawało kartki z podpisami na ostatnim zebraniu, kilka pewnie odpowiedziało później... to jakież to gremium musi być?

Co do pani sprzątającej, to niestety w 23A mogliby częściej sprzątać, np. 2x w tygodniu. Jak zapraszam gości w łikęd, to aż głupio mi tłumaczyć, że owszem było tu sprzątane... w poniedziałek. Dopóki nie skończą budować nam tramwaju (jeszcze parę miesięcy), to ciągle będzie pojawiało się okropne błoto na klatkach... cóż począć...

Potwierdzam też ze swojej strony, że AZ reaguje sprawnie i szybko na wszelkie zgłoszenia.

#14 2012-01-08 09:40:35

mamsika

Użytkownik

Punktów :   

RaNo napisał:

mamsika, czy możesz zaproponować jakieś środki, które należałoby przedsięwziąć, aby nasz blok był równie piękny jak Twoich rodziców?

.

Odpowiedź jest bardzo prosta, a rozwiązanie niezwykle skuteczne: tzw. konserwator. Gość raz w tygodniu przychodzi i usuwa usterki we wszystkich klatkach. Kosztuje to tzw. dniówkę ( 120 zł) + koszty materiałów.
Poza tym tam zarządcy naprawdę dbają i sprzątają cały teren nieruchomości.
Np. po naszym ostatnim sprzątaniu garażu, które to odbywało się w sobotę ( swietny wybór= wszyscy ludzie na pewno są w pracy:) na moim miejscu nie zmieniło się nic....kupa piachu....mimo iż o 7 rano wyjechałem specjalnie samochodem na zewnątrz. To mają być usługi, za które płacimy?? Chyba nawet ktoś zgłosił reklamację, bo w poniedziałek też widziałem ludzi sprzątających w garażu. mimo to moje miejsce parkingowe ( możliwe, że powodujące jakieś uczulenie u sprzątających) nadal było istną saharą... wielką kupą piachu.
Tak to niestety smutno wygląda, skuteczność AZ jest na poziomie bardzo niskim i czasami się zastanawiam, za co im płacimy tyle kasy......

#15 2012-01-09 07:58:45

cross

Użytkownik

Punktów :   

a właśnie, ile im płacimy? .... bo przyznam szczerze, że stawka Doriana 10 groszy za m2 jest wg mnie mocno zaniżona, biorąc pod uwaę, że sugeruje on, że z podanej przez niego stawki idzie jeszcze część na opłaty za naprawy dookoła budynku;) taaaaaaaa.... coś mi się koajrzy z zezsłego zebrania, że wspominali o ok. 50 groszach za m2? czy ktoś potwierdzi?

Ostatnio edytowany przez cross (2012-01-09 07:59:20)

Stopka forum

RSS